moira_logo moira_sun
ΜΟΙΡΑ


ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ





Χαλάρωση








Η Μοίρα είναι συνδεδεμένη με την ζωή. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την Μοίρα χωρίς να μιλήσουμε για την Ζωή, για την ύπαρξη γενικότερα. Ποια είναι όμως η σχέση της Μοίρας με την Ζωή! Αρχικά κρίνεται απαραίτητο να δώσουμε κάποιους πρώτους ορισμός των εννοιών Ζωή και Μοίρα και στην συνέχεια να προχωρήσουμε στην σχέση τους.

Τί είναι Ζωή!

Ζωή είναι το διάστημα μεταξύ της γέννησης και του θανάτου. Με αυτή την διατύπωση η άποψη μας για την ζωή μπορεί να διευρυνθεί αρκετά και ανάλογα με την φαντασία του καθενός. Στην καθημερινότητά μας, έτσι όπως την βιώνουμε, προσδίδουμε την ιδιότητα της ζωής στους ανθρώπους, στα ζώα και τα φυτά. Σύμφωνα με την άποψη της βιολογίας "ζωντανός" καλείτε ο οργανισμός ο οποίος είναι ικανός να αναπαράγεται και ο οποίος έχει μεταβολισμό, μπορεί δηλαδή να προσλαμβάνει ενέργεια υπό την μορφή της τροφής και να αποβάλει στην συνέχεια τα περιττά για αυτόν υπολείμματα. Η ζωή στην Γη με τα παραπάνω χαρακτηριστικά βασίζεται στον γενετικό κώδικα (DNA). Κάθε οργανισμός έχει το δικό του dna, το οποίο μπορεί να μοιάζει σε δύο άτομα του ίδιου είδους δεν παύει όμως να είναι και μοναδικό στο κάθε άτομο. Η συζήτηση για τον γενετικό κώδικα και το τι αυτός αντιπροσωπεύει είναι πολύ μεγάλη και ξεφεύγει από τις ανάγκες του παρόντος γι' αυτό και δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω.

Πως φτάσαμε όμως σήμερα ως εδώ! Ποια η εξέλιξη της ζωής στον σύμπαν και τη Γη!

Ζούμε σε έναν πλανήτη τον οποίο αποκαλούμε Γη, ο οποίος περιφέρετε γύρω από ένα αστέρι, το οποίο αποκαλούμε Ήλιο. Μαζί με την Γη περιφέρονται και άλλοι πλανήτες γύρο από τον Ήλιο καθώς και άλλα σώματα όπως δορυφόροι πλανητών, αστεροειδής, κομήτες ... Όλα αυτά συνθέτουν το πλανητικό (ή ηλιακό) μας σύστημα, το οποίο περιφέρεται όπως και άλλοι Ήλιοι (δισεκατομμύρια αστέρια) ή ηλιακά συστήματα γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας, στον κέντρο του οποίου εικάζεται ότι υπάρχει μία τεράστια μαύρη τρύπα. Ο Γαλαξίας μας είναι ένας από τους δισεκατομμύρια γαλαξίες που υπάρχουν σε αυτό που αποκαλούμε σύμπαν. Το σύμπαν μας έχει ηλικία περίπου ίση με 15 δισεκατομμύρια χρόνια ενώ το ηλιακό μας σύστημα μόλις 5 δισεκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με τις έως τώρα αντιλήψεις της επιστήμης, το σύμπαν δημιουργήθηκε από μία μεγάλη σημειακή έκρηξη. Από εκείνη την στιγμή, πριν 15 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια, από εκείνη την σημειακή έκρηξη, ο κόσμος ή το σύμπαν άρχισε να διαστέλλεται, να φουσκώνει, να μεγαλώνει και να εξελίσσεται. Πριν από 5 δισεκατομμύρια χρόνια άρχισε η δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, ο σχηματισμός του Ήλιου και των πλανητών του συστήματός μας ενώ η Γη έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.
Δεν είναι καλά γνωστό πως πρωτοδημιουργήθηκε η ζωή στην Γη, πως έγινε το πέρασμα από το άβιο στο έμβιο, πως σχηματίστηκε ο πρώτος μονοκύτταρος οργανισμός, ο οποίος ήταν προκαρυωτικός (χωρίς πυρήνα), ωστόσο πιστεύεται ότι αυτό συνέβη πριν από περίπου 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Στην συνέχεια, πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια, εμφανίζονται οι πρώτοι οργανισμοί οι οποίοι μπορούν να φωτοσυνθέσουν. Πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια έχουμε τους πρώτους ευκαριωτικούς οργανισμούς οι οποίοι όπως φανερώνει και το όνομά τους, μέσα στο κύτταρό τους έχουν πυρήνα στον οποίο βρίσκεται το dna τους. Πριν από 1 δισεκατομμύρια περίπου χρόνια έχουμε τους πρώτους πολυκύτταρους οργανισμούς.
Πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια τα πρώτα απλά ζώα, πριν 570 εκατομμύρια χρόνια τα πρώτα αρθρόποδα,
πριν 500 εκατομμύρια χρόνια τα πρώτα ψάρια,
πριν 475 εκατομμύρια χρόνια τα πρώτα χερσαία φυτά,
πριν 400 εκατομμύρια χρόνια τα πρώτα έντομα,
πριν 360 εκατομμύρια χρόνια τα πρώτα αμφίβια,
πριν 300 εκατομμύρια χρόνια τα πρώτα ερπετά,
πριν 200 εκατομμύρια χρόνια τα πρώτα θηλαστικά,
πριν 150 εκατομμύρια χρόνια τα πρώτα πουλιά,
πριν 130 εκατομμύρια χρόνια τα πρώτα λουλούδια,
ενώ πριν 65 εκατομμύρια χρόνια εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι.
Το γένος Homo (πρόγονος του σημερινού ανθρώπου), εμφανίστηκε πριν περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια ενώ πριν από 200.000 περίπου χρόνια οι άνθρωποι άρχισαν να μοιάζουν όπως σήμερα, ενώ οι Νεάντερταλ εξαλείφθηκαν πριν από 25.000 χρόνια.


Τι είναι η Μοίρα!

Όλοι μιλούν για την Μοίρα. Είναι η μαύρη η Μοίρα αυτή που φταίει για τα δεινά τους λένε. Αυτή που τους οδήγησε σε μια ζωή δύσκολη γεμάτη κακουχίες ενώ αν τύχει κάτι καλό να τους συμβεί το αποκαλούν δικαιοσύνη ή καλή τύχη. Ποια είναι όμως η αλήθεια! Υπάρχει η Μοίρα και τι είναι αυτή; Απαντήσεις μπορούν να δοθούν πολλές, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο πειστικές.
Η λέξη από μόνη της, Μοίρα, παραπέμπει στο μοιράδι, στο κομμάτι δηλαδή. Το τι είναι Μοίρα είχε απασχολήσει την ανθρωπότητα από τους αρχαίους κιόλας χρόνους, από την αρχαία Ελλάδα. Πιστεύανε τότε πως οι Μοίρες είναι τρεις και πως αυτές καθορίζουν την Ζωή του κάθε ατόμου. Ότι όσα δηλαδή ζούμε είναι προκαθορισμένα και προδιαγεγραμμένα στην Μοίρα του καθενός μας. Εκτός από την Μοίρα με την έννοια της ειμαρμένης, του πεπρωμένου, την λέξη αυτή την χρησιμοποιούμε σήμερα και σε άλλες περιπτώσεις. Έτσι για παράδειγμα, Μοίρες έχει και ο κύκλος και δεν είναι τίποτα άλλο από υποδιαίρεσή του σε 360 κομμάτια. Ακόμη, στον στρατό, μιλώντας πχ για την έκτη μοίρα εννοούμε κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι του στρατού.

Εμείς εδώ όταν αναφερόμαστε στην Μοίρα, αναφερόμαστε στο κομμάτι, στον ρόλο που παίζει ο καθένας μας σε αυτή την Ζωή. Η Ζωή του κάθε ατόμου έχει σε μεγάλο βαθμό καθοριστεί από την πρώτη στιγμή της γέννησής του. Ο γενετικός του κώδικας (dna) έχει μεταβιβαστεί σε αυτόν από τους φυσικούς του γονείς (και κατά μία μεγαλύτερη έννοια από τους συγγενείς του, το γενεαλογικό του δένδρο) και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του. Ακόμη, αρχικά οι γονείς που θα αναθρέψουν το άτομο θα του διαμορφώσουν πολλά από τα στοιχεία της προσωπικότητάς του, ενώ στην συνέχεια οι δάσκαλοι του, οι φίλοι, οι σύντροφοι, τα παιδιά του θα τον διαμορφώνουν συνεχώς. Η χώρα, η πόλη ή το χωριό και η εποχή στην οποία θα γεννηθεί ένα άτομο δεν μπορούν παρά να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην Μοίρα του ατόμου αυτού και να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την Ζωή του. Γίνεται φανερό λοιπόν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι ορίζουν την Μοίρα του καθενός μας, τους οποίους δεν ορίζουμε εμείς και από τους οποίους δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Συνοπτικά θα λέγαμε ότι Μοίρα είναι οι παράγοντες και τα στοιχεία της Ζωής μας από τα οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε (δεν γίνεται να μην τα αντιμετωπίσουμε).


Ποια η σχέση της Μοίρας με την Ζωή!

Οι άνθρωποι όταν σκέφτονται, συζητούν ή αναφέρονται στην Μοίρα το κάνουν προσδίδοντάς της άλλοτε μία μεταφυσική έννοια και άλλοτε μία πνευματική. Μερικές φορές θεωρούν ότι είναι κάτι το ανεξήγητο, το αδιανόητο και το απρόβλεπτο ενώ άλλες ότι είναι θεόσταλτο ή κομμάτι της ζωής. Εδώ, προς το παρόν, θα προσεγγίσουμε την Μοίρα ως κομμάτι της ζωής των έμβιων όντων, καθώς προσδίδουμε στην Ζωή και άλλες έννοιες εκτός της Μοίρας όπως αυτή της Ελεύθερης Βούλησης αλλά και του "Επιπέδου". Λέγοντας Ελεύθερη Βούληση εννοούμε την ικανότητα να αποφασίζουμε μόνοι μας για κάποια αν όχι για όλα όσα μας συμβαίνουν. Αυτό από μόνο του είναι ένα θέμα πολύ μεγάλο. Η Ελεύθερη Βούληση, και κατά πόσο αυτή υπάρχει, συνδέεται άρρηκτα με την Μοίρα. Όσο μεγαλύτερη βαρύτητα προσδίδουμε στην Μοίρα τόσο στενεύουν τα περιθώρια για την Ελεύθερη Βούληση. Τέλος, για να ολοκληρώσουμε το παραπάνω, επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι λέγοντας "επίπεδο" (eng. level) εννοούμε τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα άτομα ενός συνόλου. Πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν διακριθεί για την προσφορά τους στην ανθρωπότητα για το εξαιρετικό έργο που μας κληροδότησαν. Οι άνθρωποι αυτοί, και όχι μόνο αυτοί, φαίνεται είτε λόγω Μοίρας, είτε λόγω προσπάθειας, είτε συνηθέστερα λόγω συνδυασμού και των δύο να έχουν κατακτήσει ένα ανώτερο Επίπεδο. Και το θέμα αυτό έχει πολλές πλευρές, αντιλόγους και ασυμφωνίες και χρειάζεται περαιτέρω σκέψη και στοχασμό. Μέσα στην Ζωή έως τώρα τοποθετήσαμε την Μοίρα, την Ελεύθερη Βούληση και το Επίπεδο ως υποσύνολα τα οποία αλληλοεπιδρούν. Μπορούμε ίσως αν σκεφτούμε περισσότερο να προσθέσουμε και άλλες ιδιότητες σαν αυτές, στην Ζωή. Το Καλό και το Κακό μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα κομμάτι της Ζωής όπως η Μοίρα, η Ελεύθερη Βούληση και το Επίπεδο. Όλα τα παραπάνω αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με αυτό που βιώνουμε να είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης αυτή.


Εορτολόγιο Σταθερών Εορτών

Φωτισμός Σελήνης

Επικοινωνία
Επικοινωνήστε μαζί μας
Επικοινωνήστε
μαζί μας

Φιλικά Sites
Καλύτεροι Στίχοι

οι τρεις μοίρες